Snažna formula za imunitet

Među korisnim bakterijama u posljednje vrijeme pažnju znanstvenika plijeni vrsta  Bacillus subtilis.  Riječ je o bakteriji koja inače nastanjuje gastrointestinalni sustav čovjeka , a primijenjena u obliku pripravka ima tu prednost što njene spore preživljavaju u izrazito kiselim uvjetima kakvi vladaju u želudcu te uspješno nastanjuju naša crijeva.

Učinak uzimanja bakterije B. subtilis na crijevnu mikrofloru proučavala je studija provedena na životinjama i objavljena 2013. godine u časopisu Journal of Applied Biotechnology. Znanstvenici su  6 mjeseci svakodnevno ribama, koje su inače vrlo podložne bakterijskim infekcijama, obogaćivali hranu s B. subtilis. Rezultati su pokazali kako je obogaćivanje hrane imalo povoljan učinak na broj i raznolikost korisnih bakterija u probavnom sustavu riba. Dodatno,  već nakon mjesec dana utvrđen je pozitivan učinak na nespecifičan imunitet, najvećim dijelom upravo  zahvaljujući povoljnom učinku B.subtilis na raznolikost crijevne mikroflore.  Blagotvoran učinak ove bakterije na imunitet poznat je i od prije, a ova studija samo potvrđuje to saznanje.

Inače, imunosno djelovanje bakterije B. subtilis mogu nadopuniti i  vitamin C i cink, koji pridonose funkciji imuniteta na način da stimuliraju stvaranje imuno-stanica. Stoga pripravak koji sadrži B. subtilis, vitamin C i cink može pružiti  snažnu formulu za imunitet.