Probiotik koji pomaže ojačati imunitet

Jeste li znali da je crijevo naš najveći imunološki organ? U probavnom sustavu se, naime, nalazi čak 60% stanica imunološkog sustava što i ne čudi uzmemo li u obzir da upravo probavni sustav dolazi u kontakt s najvećim brojem najrazličitijih molekula i organizama.

Za snažan imunitet nužno je imati i zdrav probavni sustav odnosno nužno je da korisne bakterije koje nastanjuju crijeva nadvladavaju štetne bakterije. Prevladavaju li u probavnom sustavu korisne bakterije one će uspješno svojim metabolizmom stvoriti nepovoljne uvjete za rast patogenih mikroorganizama i time pružiti zaštitu od infekcija.

Korisne bakterije se prirodno nalaze u određenoj hrani  poput jogurta, no za pouzdani zaštitni učinak poželjno ih je uzimati putem dodataka prehrani. U kontekstu povoljnog učinka na imunitet velik broj znanstvenih istraživanja govori u prilog pripravaka koji osiguravaju bakterije iz sojeva Lactobacillus (osobito LGG) i Bifidobacterium, no sve je više dokaza da povoljan učinak pruža i soj Bacillus subtilis. Tako studija objavljena u časopisu Fish and Shellfish Immunology otkriva  pozitivan učinak prehrane obogaćene bakterijom Bacillus subtilis na nespecifičan, urođeni imunitet riba. Među ostalim,  korisna je bakterija povećala aktivnost makrofaga, imunosnih stanica koji imaju važnu ulogu u borbi protiv infekcija.

Želimo li na imunitet djelovati na više fronti,poželjno je probiotik Bacillus subtilis kombinirati s imunosnim vitamina i mineralima. Tu se osobito ističu vitamin C i cink. Vitamin C, pritom, ima ulogu u proizvodnji i funkciji leukocita odnosno bijelih krvnih stanica i to osobito neutrofila, limfocita i fagocita. Dodatno, vitamin C povećava apsorpciju željeza koje je prisutno u biljnim izvorima i koje organizam teže iskorištava nego željezo iz životinjskih izvora i time povećava biodostupnost ovog važnog minerala. Zanimljivo, studije pokazuju da se niske vrijednosti  imunoloških parametara kakve nalazimo u pacijenata s lošim statusom vitamina C mogu povećati  unosom vitamina C u obliku dodatka prehrani.

Cink je esencijalni mineral s brojnim važnim ulogama u organizmu, a među najpoznatijim je doprinos normalnoj funkciji imunološkog sustava. Naime, cink utječe na stvaranje i aktivaciju T-limfocita, bijelih krvnih stanica važnih u borbi protiv infekcija, pa se nedovoljan unos cinka negativno odražava na broj i funkciju T –stanica, a samim time i na imunitet.

Zaključno, primjena bakterije Bacillus subtilis u kombinaciji s vitaminom C i cinkom može pomoći u jačanju imunološke obrane organizma.

Literatura:

Telli GS, Ranzani-Paiva MJ, Dias Dde C, Sussel FR, Ishikawa CM, Tachibana L. Dietary administration of Bacillus subtilis on hematology and non-specific immunity of Nile tilapia Oreochromis niloticus raised at different stocking densities. Fish Shellfish Immunol. 2014;39(2):305-11.

Tauler P, Aguilo A, Gimeno I, Noguera A, Agusti A, Tur JA, Pons A,. Differential response of lymphocytes and neutrophils to high intensity physical activity and to vitamin C diet supplementation. Free Radic Res 2003, 37, 931-938.